沙巴—三島遊

美人鱼岛
Mantanani Island
门票275MYR|游览5小时

啦啦,出發~

唔好以為喺日落,其實喺清晨,水上清真寺

需時兩個鐘到達碼頭

海水開始變藍啦

坐咗45分鐘既船,坐到冇曬表情,但望到小小綠色,辛苦全部飛走曬啦!

落船啦~

唔可以用言語表達!

浮潛可以上下午都去,水底冇影到,魚唔喺太多,而且遊的水域有控制,因為仲有其他兩條船,即喺一個海域分三份,三分天下+_+

訓個下午覺^_^

美人魚島冇酒店,只有木屋,設備簡陋,部分木屋有冷氣,我地基於怕蚊原因所以冇起島上住,但價錢都唔便,2000左右/晚

日落啦,不過唔喺火燒雲,唔緊要,我地會睇到既~

吃個飯前餐,因為翻酒店仲有一段時間,當地人都幾人性化

大茄来海鲜
Welcome Seafood
人均65MYR
基於太多中國人去吃,所以升價啦,以前吃超便,真喺吃貴曬啲價

晚上當然吃海鮮拉!呢間嘢叫大茄來,同國語大家來意思相同,味道可以,基本啲士司機都識,價錢唔便都唔貴,呢餐250人民幣有找

當地人叫皇帝蟹,肉厚肥美,多謝我地漂亮聰明的敏敏小姐點菜^_^

炸墨魚仔,40蚊一份,每台必點,正,啖啖肉

嚟到亞庇,冇理由唔吃當地雪條,榴蓮,芒果味最好吃!

2014-02-19 周三
威士顿红树林
Weston Mangrove

第二日,出發

暴雨!失望!555~

長尾猴,難得咁近距離,攻略,最後上船,坐船頭!

呢個——唔記得喺咩!哈哈

問過導遊,呢條鰐魚只有兩條路可以行,放生,入口!-_-#

之前落暴雨,喺大暴雨!依嘎雨過天晴,火燒雲我嚟啦~

讓我吃條彩虹糖

雙彩虹,有冇見到?

雷暴有雷暴的好處,第一次見到咁大條彩虹,左邊日落,右邊彩虹,女復何求?

好似棉花糖

似唔似window系統的格仔拼圖?等噔等燈

人只喺襯托~

睇完日落翻嚟吃個飯仔,再出發睇螢火蟲,gogogo

呢只小傢伙就起我手心上,但太細啦,更本感覺唔到佢的重量,親密接觸,講唔出的興奮!睇螢火蟲規矩:關手機燈,唔準搽蚊水,最緊要就喺坐船頭兩邊!

Upperstar
Kota Kinabalu

睇完螢火蟲吃個宵夜先^_^

呢间upperstar攻略都有嘎,可以試下,味道可以

2014-02-20 周四
环滩岛
Mengalum Island

我地去各大島嶼的碼頭

環灘島同美人魚島分別喺前者因為冇後者海岸線淺,所以睇落美人魚島水喺會碧綠一啲,清一啲,而且美人魚島建築好少,感覺上清雅同幽恬好多

風景靚到用手機求奇影張都可以做明信片

帶著好友去Sabah ^_^

一大片珊瑚~

環灘島白頭浪有好多

唔好拉住我(☆_☆)

呢間喺島主既屋,行入裡面就有一個無敵大無邊泳池,可惜我地冇時間入去玩拉~555

珊瑚同魚都比美人魚島多好多,如果唔怕坐大飛就要去呢度浮潛,緊記!出發前最好問導遊風浪大唔大,如果大就要注意,唔單止坐一個鐘,條大飛全程喺真喺可以將妳成個人拋起,坐後排座位有雨衣最好著去,或者可以住起島上,不過唔喺水上屋

富源茶室
Fook Yuen
人均20MYR

返嚟市區就梗喺去最出名既茶餐廳,height 個 tea 啦,必試拉茶,涼茶同kaya,当然唔少得特产猫山王

2014-02-21 周五
迪加岛
Pulau Tiga
迪加島比起之前兩個島實在差小小,都可以浮潛,魚都好多,但水質就差好多,原因就喺本身賣點就只喺浸火山泥,岸邊啲沙唔夠白,喺浸完火山泥就直接起海邊沖洗,然后再沖淡水,所以水質睇起身唔夠藍,感覺得立粘粘~

第四日,嚟個合照先

上船前起碼頭附近買咗呢個大包,類似蓮蓉餡之類,味道一般

呢只唔喺粽,裡面喺飯,當地嘢,好唔好都要試下

呢個喺蛇島,因為浪大,旅遊公司唔敢靠岸,只能遠望,簽咗生死狀嘎嘛,咁都唔俾人上島!

有冇沙漠feel?

突發奇想,拼個名先

呢個沙灘就起迪加島附近,唔靚

起船上就可以影到呢個效果,水底太淺,唔適宜一般人浮潛,轉地方

唔知咩植物種子

原嚟生既喺咁嘎?

呢個就喺浸火山泥既入口,要行半個鐘

一共兩個池,最好就喺浸第二個,落去就一陣清涼,正!估下邊兩個喺我哋??

浸完火山泥漿浴,吃個飯仔先

島上好多馬騮,喺未自己游水上嚟嘎咧?

翻到Gaya酒店房間裡面,竟然可以睇到火燒雲

2014-02-22 周六
曼奴干岛
Manukan Island
门票10MYR|游览2小时
呢啲小島起頭先個碼頭買套票80溝一個人就可以上島玩,可以玩三個島。如果唔起島上住就要自備浮潛用具,每隔兩小時就有船接你翻碼頭,每個小島距離就只不過10分鐘海程~小島上面有好多當地人海邊扎營bbq~

水清事實喺清,但好邋遢,我睇到就已經冇落水衝動,相比之前幾個島,我不予置評

島上大塊牌寫住唔準餵魚,但又有項目可以俾錢餵,啲魚已經唔怕人啦,仲吃到肥肥白白,呢條我叫佢尖嘴魚,好大條嘎,目測最少有成米

一枝獨秀

呢個喺入住酒店既登記處,整得幾靚下,仲有山頂酒店可以俾妳揀

上島記得帶水,島上椰青15溝一個~

呢啲酒店直接可以望到個海,行出去海灘就3分鐘,不過多人多到你根本唔可以靜靜地享受海灘的日光浴,只有夜晚先可以有些許寧靜。

搞場婚禮啦,不如~

马穆迪岛
Mamutik Island

好多人!冇曬興趣,如果想人少,都喺選擇大島會比較好!

趁保安哥哥唔知,訓下先,呢度遊客止步,不過我就貪方便坐低,保安哥哥好好禮貌咁請我地離開,人太多,始終覺得唔自在

香格里拉丹绒亚路酒店
Shangri La s Tanjung Aru Resort Spa

上房的走廊都大過人,長過人~行死人咩!

連個煙灰盅里面啲沙都要打嘜頭~

咁啱撞到有對新人結婚,好似嚟自新加坡既

攝影師及製作小組兼指導:yuki sin,模特:pinky zung,合作夥伴:shangri la

Delicious

今日風大到可以吹起杯水,萬里無雲,睇嚟火燒雲難啲啦

2015年最新春裝,攝影師及製作小組兼形象指導:pinky zung,模特:yuki sin,合作夥伴:shangri la

今日睇一日睇日落,就起呢間sunset bar,一定要消費先可以入去,兩杯嘢加雜錦沙爹,盛惠60馬幣

燒就燒啦,乾燒,冇雲,唔開心!

冇云既日落就喺感~哎~

魷魚貢菜,好好味,酸甜酸甜,廣州吃唔到!喺大排档形式,起酒店步行15分鐘就到,超多人吖

呢杯嘢叫abc special份量大,10鸡

亞庇既沙爹比吉隆坡既偏甜,而且唔辣,超級鍾意吃

炒米粉,好味

2014-02-23 周日
香格里拉丹绒亚路酒店

第二日既日落,有啲失望,雲喺有既,不過雲層散得好快,可能有風?不过都好過琴日一啲雲都冇~

今日雲層厚,火燒雲機會好大

我起呢度影既角度,就喺shangri-la宣傳睇日落既官網圖片

終於有啦,太激動啦!不枉我等咗咁耐!

亚庇国际機場

亞庇上空嘛嘛

都喺我地廣州上空靚,廣州我返嚟啦,不過我真喺唔捨得Sabah 吖~555