象岛清迈Pai曼谷十一日游

@Gemini_Cheung

象岛清迈Pai曼谷十一日游

2013-11-07 周四

早上7:00準時在麗都酒店門口坐巴士出發,歷時2個鐘左右到達橫琴,由於我們乘坐下午2:15的亞航,時間尚早,去Galaxy吃個Lunch,然後再坐Galaxy的機場快線去澳門機場,準備可以浮潛曬太陽...我的悠長假期即將展開啦,多麼的開心興奮啊

澳门国际机场
Macau International Airport

澳門機場出發,要影張相留戀的

✈飛機上空,擺個靚心心

曼谷時間4:30到達Don Meung Airport,由於我們始終認為當地的Super Rich匯率最高,馬上在機場的2號門坐巴士到Mo-chit(花費每人30B),再坐BTS到Chit lom下車,Super Rich在Central World的斜對面,馬上再坐BTS到達Ekkamai買車票到達象島

巴士車票

車上原來都好多背包族

BTS車票

Chit-Lom天鐵下,唔知有咩大活動呢?個個大叫口號,戴國旗吹口哨

曼谷东部汽车站
Ekkamai Terminal

曼谷第一餐,餓暈了,花費400B吃飽四個人

吃完晚飯,歷時5個鐘車程在車上睡覺,很窩心,車上有毛毯,還提供凍水一支

一次過買佐象島來回車票和船票

汽車東站售票站

2013-11-08 周五

早上5:30到達Trat汽車站,再坐tuktuk去碼頭,凌晨坐Tuktuk另有一番滋味,速度快,一陣寒風,滿天星星係幾咁靚啊,廣州係唔會有噶〜喺船上坐一個鐘先到達象島,我哋咁早,仲喺船上睇埋日出,遠處睇象島,好有科幻感覺,山上飄出一陣陣霧,好似仙境咯

Koh Chang

坐船过象岛,睇埋日出

喺船上居然仲見到彩虹

等待酒店車

酒店門口景色

白沙滩,美

最愛沙灘上蕩千秋拉

今日就白沙灘逛逛,行虾海邊,夜晚酒店睇螢火蟲〜晚餐酒店附近嘅餐廳解決,果度嘅椰子Shake超讚,吃完仲要打包一個翻酒店添啊

呢個椰子Shake非常讚

2013-11-09 周六

酒店早餐後,出發四島浮潛,不得不說,便宜得很,而且真的可以玩足一日,500B一人,包車接送,Lunch,咖啡&水任吃任飲,仲有水果吃!重點去浮潛的路上,山路的確很崎嶇,呈S型,好有漂移的感覺〜第一個島的水好清,可以睇到珊瑚同好多好多魚好靚,而且我準備佐麵包比魚魚吃,D魚魚即刻擁過嚟圍住我,靚啊,同魚魚親密接觸(等我台水下相機曬D相出嚟,再同大家分享)

Koh Chang

酒店用餐的地方,D嘢吃都好正,但我唔記得影相

出海咯

包埋嘅浮潛用具,但唔見佐就要賠2000B

show 長腿

我浮潛咯

我喺船上影,都可以影到魚魚,證明水幾清

2013-11-10 周日

酒店用餐後,花費500B一小時的Elephant Trekking都係包接送的,騎大象會覺得好顛簸,但象象好得意噶,身上好多毛,我哋騎果只叫"懶玩",我哋喂佢吃香蕉同菠蘿,佢識得甩個鼻Say Thank You噶〜騎大象期間,馴獸師會叫你買嘢的,由於人生路不熟,都幫佢買佐只象牙吊墜

騎大象的地方

佢幾乖,比我摸

“懒玩”同我哋say Thank you!超級可愛

我哋係騎一個鐘的,就唔包括同大象落水的,好早就翻到酒店啦,咁當然唔好浪費酒店設施,去狂影一輪,下午就翻出碼頭吃飯,寫明信片

酒店無敵大海景

打開房間門

酒店泳池另一角

時間好快過,咁又喺象島三日啦,要離開啦,要搭船翻出Trat汽車站,時間啱啱好,我哋趕上4:00果班車翻曼谷,歷史五個鐘,唔好捱啊!!由於曼谷經常塞車,訓醒一睇先係一個鐘一個鐘,終於晚上11:00到達Ekkamai,醫肚,坐BTS翻廊曼機場,今晚訓機場喔,人生中第一次訓機場喔

同我哋一起的朋友

2013-11-11 周一

早上7:35飞清迈〜好困啊,一上飛機就訓教,一個鐘多D就到清邁啦,感覺同曼谷唔同,人流少D,感覺好似成個生活節奏都慢D,不過旅行就應該咁噶啦,行行走走,坐坐吃吃〜大概10點到達酒店,未有咁快可以Check in,就去附近逛逛,吃個Breach,酒店好好,11點多D就比我哋Check in.由於琴日訓唔好,先take a break.訓到四點去做個Massage

塔佩门
Tha Pae Gate

吃Breach,被偷影添

塔佩門的白鴿

燈籠入面嘅相都係國王

清迈周日夜市
Weekend Night Market

南門的夜市

傳說的鳳飛飛的豬手飯,感覺唔錯喔,但吃一個就飽曬啦

2013-11-12 周二

早上8:00出發Pai,山路崎嶇無比啊,唔知係米吃佐暈車丸,一上車我就呼呼大睡,三個鐘車程感覺好快就到Pai啦

出發去Acade的Tuktuk

車票喔,好彩叫人提早幫我哋買定票,坐最前面,唔係暈車,我特別覺得去Pai坐呢部Mini Bus超舒服,特別好睡

我的行李要擺上車頂喔

到達Pai之後,馬上去租摩托車游Pai,Coffee in love,二戰橋,Pai夜市

Pai

Pai的酒店,正啊,田園風

我哋的座駕,粉紅色同綠色

午餐份量,抵吃夾大件

呢個我只可以吃到四分之一,呢度先90B

coffee in love的黃色大樓

美景盡收眼內

請讚我靚

要影多D相,留翻個美好回憶

背影美美的

二戰橋

Pai夜市

好多好多明信片

寫明信片

寄明信片,你哋收到未啊?

2013-11-13 周三

喺Pai嘅第二日,繼續摩托車之旅〜Strawberries,彩虹蛋座,睇瀑布

Pai草莓园

晚上喺呢度吃飯

豐盛的午餐,正啊〜盛惠400B有找

酒店的千秋

瀑布喔

觀光完畢,去睇日落,騎摩托車上山好驚險喔!仲爬山上去拜佛,夜晚夜市走起〜

觀賞日落

日出日落都睇曬,正啊

雞比咁大只先40B,去邊穩啊

燒排骨,盛惠40B

等Fruit Shake

2013-11-14 周四

好早起身啊,4:30〜為了什麼?當然要去雲來睇日出啦,雲來喺中國城,成個Pai的美景喺眼內〜正,可惜太大霧

☺等待日出

俯首山下

好大霧

裝B照一張

太陽出來了☀☀☀

跳起來

偷吃香蕉

睇完日出翻酒店Check out啦,坐車翻清邁咯〜酒店都好好,提前入住.換件衫,行寺廟,行古城

契迪龙寺
Wat Chedi Luang

柴迪隆寺(WAT CHAIDI LUANG☺好近我哋酒店,五分鐘唔洗就到了

帕辛寺
Wat Phra That

其實我都唔係好記得自己行過咩廟啦

清迈
Chiang Mai

Coffee Shop門口

2013-11-15 周五

今日租車一日游,不得不說,出路遇貴人啊,我哋四個人包佐一台紅色嘅雙皮條,先700B,抵到不得了啊啊啊〜因為我哋問過D的士,旅行社果D,包車一日最低要2200B〜第1站雙龍寺,好出名的一個寺,入去拜拜睇睇.第2站清邁大學,感覺自己又年輕一把啦,好多學生,好青春啦,但佢哋貌似英文唔多好,但都好熱心教我哋路.第3站寧曼路,好多特色小吃,花了三個半鐘,都係喺度吃吃吃,讚啊

素帖山
Doi Suthep Mountain

双龙寺的门口

好美的雙龍喔,長長樓梯級

好靚的花花

我入廟的模樣,多麼的醜陋,遮的幾密實

離開廟的門口,好多花,好香喔

清迈大学
Chiang Mai University

地圖唔容易睇啊

清迈大学入面个"昂叫'湖好靚啊,連藍天白雲個倒影都可以睇到

好美啦,我好中意,係呢度齋影相都半個鐘啦

吸收天地靈氣

效果唔錯唔錯,好讚

寧曼路上一直吃個不停,睇片吧

宁曼路
Nimmanhaemin Road

Salad concept

吞拿魚沙律

好多配料,佢哋話多到好似唔識分

Mont的酸奶好讚

一個有糖一個無糖

Wawee Coffee,相當於我哋呢度嘅星爸爸☕一樣咁Hot

Mango Tango絕對比人炒Hot佐,本人覺得很一般,芒果無芒果味,唔推介!但同一條巷入面間牛肉面,真心正,可惜無影到相

招牌Mango tango

又係Cafe

Iberry

Sawadika

7點左右先翻到酒店,塔佩門附近解決晚餐,go go go

2013-11-16 周六

由于亚航话16号晚水灯节,多人放孔明燈,無法飛行,取消佐航班,唯有呆多晚清邁,順便可以參加水燈節〜仲可以行週六夜市

老清迈文化中心
Old Chiang Mai Cultural Center

ThongRan's House嘅老闆同老闆娘太Nice啦,佢將佢所知嘅清邁景點啦,路線啦都話曬比我哋知,真好人,如果唔係臨時改航班的話,會繼續住呢度咯

一早就去Herb basics掃貨,閨蜜們的手信喔

仲有小象象

換佐間酒店個泳池,讚

好喜歡的一張相

喺酒店泳池坐坐,飲虾Fruit shake,4點出發塔佩門的水燈遊覽

塔佩门

我送佐幾張比佢哋

呢幾日都未試過泰國的星爸爸

原來上邊坐住個靚女的

美女一名

睇完展覽,放孔明燈啦,我哋都許個願

美得幾似假象

2013-11-17 周日

9:30飛機翻曼谷,清邁再見啦〜清邁得翻一日時間,瘋狂購物,去佐KingPower,去佐China Town,好多好多人,好多人喺Pier放水燈,搞到排曬長龍

廊曼国际机场
Don Mueang Airport
皇权免税店
King Power Complex

咁多人?因為歐萊雅唔洗錢的

歐萊雅斷斤稱的嗎?

一筐又一筐

曼谷唐人街
Chinatown

去吃燕窩咯

廣州都有喔

幾多人

正正正

養顏啊,吃燕窩

吃完唔好唔記得帶回國喔,又吃又摞☺☺

2013-11-18 周一

18號回國啦,悠長假期結束啦〜總有不捨!早早還出發離酒店唔遠的Big C買嘢,難怪我行李箱超重啦,翻到HK,馬上又買飛翻廣州,辛苦的一日啊,因為我聽日要返工

廊曼国际机场
Don Mueang Airport

行李超重,補交錢的單

這祇是歐萊雅扎

香港国际机场

回國啦,HK Airport

滿滿十一日嘅行程,開心滿足啊,要努力讚錢錢繼續去環遊世界